Daň z príjmov od budúceho roka stúpne, ruší sa rovná daň

05.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Zvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu dnes hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament a čaká už len na podpísanie prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Právnickým osobám sa od budúceho roka plošne zvýši sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Vybraným fyzickým osobám zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. "Ak niekto zarába mesačne 3300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok premiér Robert Fico (Smer-SD).

Plénum zároveň súhlasilo so zavedením dodatočnej osobitnej sadzby dane vo výške 5 % pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident. Po novom sa tiež obmedzí možnosť uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Poslanci tiež odobrili oslobodenie príjmov obcí a vyšších územných celkov z predaja majetku od platenia daní z príjmov.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy v budúcom roku v objeme 376,6 milióna eur, teda 0,51 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom roku 2014 má štátna pokladnica získať 415,9 milióna eur, čo je 0,53 % HDP a v roku 2015 má štát zarobiť 0,54 % HDP, teda 445,2 milióna eur.

R. SULÍK: Slovenská ekonomika doplatí na neodbornosť Smeru

Slovenská ekonomika doplatí na neodbornosť ľudí, ktorí dnes rozhodli o zrušení rovnej dane. Po schválení novely zákona o dani z príjmov, za ktorú hlasovali iba poslanci Smeru-SD, to povedal predseda SaS Richard Sulík. "Ľudia, ktorí rozhodli o zrušení rovnej dane, nemajú dostatočnú odbornosť a nemajú žiadne osobné skúsenosti s fungovaním daňových systémov. Na toto doplatí slovenská ekonomika, doplatia na to výnosy z daní, obzvlášť výnosy dane z príjmov," uviedol v parlamente.

Zdôraznil, že Smer-SD dnešným zrušením rovnej dane zrušil podstatnú časť daňového systému, ktorá zabezpečila Slovensku výrazne vyššie daňové príjmy a silný rast hrubého domáceho produktu (HDP) ako aj zamestnanosti. "Strana Smer si píli konár sama pod sebou," uviedol Sulík. Mrzí ho, že v diskusii k tejto téme sa s poslancami Smeru-SD nedalo odborne zhovárať. "Bolo to ako hádzanie hrachu na stenu. Klapky na očiach a 80 Kolesíkov odsúhlasilo to, čo veľký vodca nakázal," zhodnotil rokovanie Sulík.

Zo Slovenska sa stáva magnet odpudzovač, tvrdí Miškov


Podľa šéfa liberálneho klubu Juraja Miškova sa oddnes stáva zo Slovenska magnet odpudzovač. "Ak Slovensko doteraz pôsobilo ako magnet, ktorý priťahuje investície a nové pracovné miesta, tak odteraz začne Slovensko fungovať ako magnet, ktorý ich bude odpudzovať," povedal. Poslanec Jozef Mihál požiadal o minútu ticha za rovnú daň.

Jeho stranícky kolega Jozef Kollár zdôraznil, že zrušenie rovnej dane a iné opatrenia socialistického Smeru-SD urobia zo Slovenska najhoršie miesto na podnikanie minimálne v priestore V4. "V budúcom roku povedie k hospodárskemu úpadku, k výraznému nárastu nezamestnanosti," upozornil. Pripomenul, že Slovensko nebolo prvou krajinou v Európe, ktorá rovnú daň zaviedla, ale je prvou krajinou na svete, ktorá ju zrušila.

Zároveň poukázal na nesprávnosť argumentácie poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu, ktorý sa snažil pravicu presvedčiť o tom, že progresívna daň je lepšia, ako rovná. Ako príklad úspešnej krajiny s blahobytom a progresívnou daňou uvádzal Švajčiarsko. "Švajčiarsko nedosiahlo blahobyt preto, že má progresívnu daň, ale preto, že nebudovalo 45 rokov ani komunistické zriadenie, ani socializmus, ani neomarxizmus, po ktorom pán Blaha volá. Toto je chyba logického myslenia ekonómov a ideológov Smeru," vyhlásil Kollár. Zdôraznil, že socializmus ešte žiadnu krajinu nepriviedol k prosperite. "A nebude to ani v prípade Slovenska," uzavrel.


Ak opäť dostaneme dôveru, vrátime rovnú daň, sľubuje KDH, Most a SDKÚ


Ak opäť dostaneme dôveru, vrátime rovnú daň, sľubujú šéfovia opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár. Vyhlásili to dnes v parlamente po schválení novely zákona o dani z príjmov, za ktorú hlasovali iba poslanci Smeru-SD.

Opozícia právnu normu niekoľko dní kritizovala a varovala pred rušením rovnej dane. Dnešok označujú za čierny deň slovenskej ekonomiky, Frešo vyzýva prezidenta Ivana Gašparoviča, aby schválený zákon nepodpísal a vrátil späť do parlamentu. "Nemám veľkú mienku o tom, či prezident rozumie alebo nerozumie ekonomike, ale tu by si mal dať poradiť, nepodpísať zrušenie rovnej dane a vrátiť ho naspäť do parlamentu," povedal Frešo.

Zrušenie rovnej dane považuje za politický hazard. "Štyri roky (počas prvej Ficovej vlády, pozn. TASR) nesiahli na rovnú daň, lebo ešte mali ekonomický rozum. Toto je jeden politický hazard. Na budúci rok sa budú zase zvyšovať dane preto, že sme dnes urobili ďalší chybný krok," uviedol Frešo, podľa ktorého sa pre vyššie dane rozšíri šedá ekonomika. Frešo zároveň neverí, že 3-percentný deficit na budúci rok sa naplní. "Daní sa bude vyberať menej a budú sa stále zvyšovať. Dnes sme sa vybrali na túto cestu," doplnil.

Podľa Bélu Bugára posiela vláda Smeru-SD schváleným zákonom dva odkazy. "Zvyšovaním daní odkazuje ľuďom, že na Slovensku sa neoplatí pracovať a odvádzať dane a odvody a investorom odkazuje, že sa tu neoplatí investovať," vyhlásil Bugár. Zároveň poukázal na to, že istotami Smeru-SD sú štrajky a zlá nálada v spoločnosti. Bugár tiež spochybnil záujem sociálnych demokratov šetriť.

Ján Figeľ sa nazdáva, že sociálni demokrati nemajú dobré riešenia. Upozornil, že schválené opatrenia sa nedotknú len bohatých a veľkých firiem, ale aj tých so ziskom jedno euro. A to podľa neho spôsobí zdražovanie a pokles pracovných miest. "Zdražovanie sa dotkne všetkých," varoval.
 

Vyberte región